Bemutatkozás

Szakmai múltam 50 éve indult egy szövetkezetben, az Irányi utcában. Örmény-spanyol-zsidó és sváb mesterek szövetkeztek össze. Ők már ismerték a szakma összes fortélyát. Az 1960-as évek elején elkezdődött a szakmunkásképzés, 1972-ig kb. 50 fő végzett. Sok műhely volt sok munkával, de 1974-ben összevonták egy teljesen más jellegű szövetkezettel (ez volt a politika akkoriban) és ezután kezdett elsorvadni a szakma. Megszűntek az üzletek, elmentek a szakemberek jobb munkahelyekre, csak azok maradtak, akik nagyon szerették ezt a munkát.

Nagyon kevesen maradtunk. Sok viszontagság után saját műhelyt létesítettem, különböző helyeken dolgoztam, ez a mostani, reméljük, az utolsó. Szerencsére az elmúlt 30-40 év megrendelői követtek mindenhová. Vannak szőnyeggyűjtők, szőnyegbarátok is, akik velem tartanak. Abból a szakmunkásgárdából ma már csak egyedül maradtam, akik még intenzíven, műhelyben végezzük ezt a szép hivatást. A legjobb reklám, ha az egyik ügyfél még 4-5 barátot, ismerőst hozzám irányít.

Az elmúlt 40 év alatt nagyon sok híres-neves művész, közéleti ember, nagykövet szőnyegeit restauráltam.

Sajnos lassan kihal a szakma. Nincs utánpótlás, ez a legnagyobb fájdalmam.
Dióhéjban ennyi a történetem

Fodor Janka Luca vagyok szőnyegrestaurátor, akár 49 esztendővel ezelőtt. Világéletében ezzel foglalkoztam, ujjbegyemben érzem a mesterséget, a pamutselyem finomságát, a sűrű csomózást, a szőnyegminták motívumainak sokaságát. 1964-ben léptem nővérem nyomdokaiba, akkoriban a szőnyegjavítás még szakma volt a javából. A munkába álláshoz hároméves szakképzésben kellett részt vennem, a legtöbbet mégis az idősebb mesterektől tanultam. A hatvanas években száz dolgozóval, negyven-ötven tanulóval szövetkezeti formában működött egy szőnyegjavító műhely.

A szövetkezet régen megszűnt, nővérem, akárcsak a többiek, elhagyta a pályát. Az egykori csapatból mára egyedül maradtam.
Változtak az idők, a helyszínek, az évek során különböző városrészeken béreltem üzletet, többek között az Irányi utcában és Újlipótvárosban, jelenleg otthonról dolgozom. Szőnyegek, szőtt fali gobelinek, színes fonalakkal teli kosarak, a falon jókora szőnyegtérkép, bekeretezett fotók... a múlt fényei. Aki betér ide, láthatja, ma is úgy dolgoznak, mint egykoron.